Çarşamba, 6 Nisan 2022

Sıkca Sorulan Sorular

Açık Öğretim Lisesi hakkında öğrencilerden sıkça gelen soru ve yanıtlarına, aşağıda bulunan konu başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz…

YENİ KAYIT

YENİ KAYIT

Yeni Kayıt Nedir ?
AÖL – Açık Öğretim Lisesine ilk defa kayıt yaptırma işlemine yeni kayıt denir.

Açık Öğretim Lisesine Kimler Yeni Kayıt Yaptırabilir ?
Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt işlemleri yılda 2 kez yapılmaktadır. Açık Öğretim Lisesine ;
1- İlköğretim okulu/ortaokuldan mezun olanlar ile ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu tamamlayanlar,
2- Orta öğretim okullarının ara sınıflarından (Meslek Liseleri dahil) tasdikname alanlar,
3- Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan, öğrenim düzeylerini gösteren denklik belgesini yaptıranlar, Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt yaptırabileceklerdir.

Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt Nereye ve Hangi Tarihlerde Yaptırabilirim ?
İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurarak AÖL – Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt başvuru işlemlerini yaptırabileceklerdir. Yeni Kayıt tarihleri için buraya tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesinde Yeni Kayıt Ücreti Kimlerden Alınmaz?
Hangi durumlarda ve kimlerden yeni kayıt ücreti alınmadığını görmek için buraya tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt Ücretini Hangi Bankalara Yatırabilirim?
T.C. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halkbank’ın herhangi bir şubesine, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik  numaranızı beyan ederek Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt ücretini ödeyebilirsiniz.

Süresi Dışında Yeni Kayıt İşlemi Yaptırabilir miyim ?
Kayıt Yenileme işleminizi iş takviminde belirtilen tarihler arasında yaptırmanız gerekmektedir. Bu tarihler dışında Kayıt Yenileme işlemi hiç bir şekilde yapılmamaktadır. Açık Öğretim Lisesi 2015-2016 Yılı İş Takvimine ulaşmak için buraya tıklayınız.

KAYIT YENİLEME

KAYIT YENİLEME

Kayıt Yenileme Nedir ?
Açık Öğretim Lisesine kayıtlı AKTİF veya DONUK öğrencilerin, öğrenimlerine devam edebilmek ve sınavlara girebilmek için yaptırdıkları işleme “Kayıt Yenileme” denmektedir.

Kimler Kayıt Yenileyecek?
Açık Öğretim Lisesinde öğrencilik durumu AKTİF, DONUK ve SİLİK olan tüm öğrenciler kayıt yenileyebilir.

Hangi Tarihlerde Kayıt Yenilenecek?
Açık Öğretim Lisesinde 3 kez “Kayıt Yenileme” yapılmaktadır. Kayıt yenileme tarihlerine ulaşmak için tıklayınız.

Kayıt Yenileme Ücretini Hangi Bankalara Yatırabilirim?
T.C. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halkbank’ın herhangi bir şubesine, TC Kimlik  numaranızı beyan ederek Açık Öğretim Lisesi kayıt yenileme ücretini ödeyebilirsiniz.

Kayıt Yenileme  Ücreti Kimlerden Alınmaz?
Açık Öğretim Lisesinde hangi durumlarda ve kimlerden ücret alınmadığını görmek için buraya tıklayınız.

Süresi Dışında Kayıt Yenileme İşlemi Yaptırabilir miyim ?
Kayıt Yenileme işleminizi iş takviminde belirtilen tarihler arasında yaptırmanız gerekmektedir. Bu tarihler dışında Kayıt Yenileme işlemi yapılmamaktadır. Açık Öğretim Lisesi 2015-2016 Yılı İş Takvimine ulaşmak için tıklayınız.

Kayıt Yenileme Ücreti Olarak, Birden Fazla veya Yanlışlıkla Başka Öğrenci Numarasına Yatırılan Ücretler, İade Edilir mi?

Yanlış ücret yatıran kişilerin ücretlerini iade alabilmeleri için resmi kimlikleriyle birlikte herhangi bir ziraat bankası şubesine “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN ÜCRET İADEM VAR ” diye müracaat etmeleri gerekmektedir. İade ücretlerini bankanın merkezi ödeme ekranından MEB ÜCRET İADE ekranı altında TC kimlik numarası ile sorgulama yaptırıp yanlış ve mükerrer yatırdıkları ücretlerini alabilirler. Ücret iadesi için ayrıca dilekçe gönderilmesine gerek yoktur.Ücret iadesinde SORUN YAŞANMASI HALİNDE MEB Döner Sermaye İşletmesinin 0 312 4175070 telefonu aranabilir.

Üç dönem kaydımı yenilemedim fakat tekrar devam etmek istiyorum, ne yapmam gerekiyor?
Açık Öğretim Lisesinde İki dönem ve üstü kayıt yenilemeyen öğrenciler SİLİK durumuna düşmektedir. Bu durumdaki öğrenciler Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme dönemlerinde ilgili bankalara kayıt ücretini ödedikten sonra Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan kurumlara başvurup işlemlerini yaptırarak, eğitime kaldıkları yerden devam edebilirler.

Kaydımın yenilenebilmesi için ilgili bankaya para yatırmam yeterli mi?
Hayır, yeterli değildir. Kayıt yenilemek için bankaya para ödeyen öğrencilerin, öğrencilik durumlarının AKTİF hale gelmesi için banka dekontlarıyla birlikte kedilerine en yakın , Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan irtibat bürosuna gidip, dekontu da beyan ederek kayıt yenileme işlemini yaptırmak zorundadır.

SINAVLAR

SINAVLAR

Açık Öğretim Lisesi Sınavları Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
Sınavlarla ilgili ayrıntılı açıklamalar için buraya tıklayınız.

Sınava Kimler Girebilir?
Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme işlemi yaparak ders seçen öğrenciler sınavlara girebilmektedir.

Sınava Nerede ve Hangi Derslerden Gireceğim?
Sınavlara internet üzerinde yayınlanan size ait Sınav Giriş Belgesinde belirtilen okul/ okullarda girilecektir. Sınavına gireceğiniz dersler, internet üzerinden seçmiş olduğunuz  ve  internette yayınlanan Sınav Giriş Belgesinde belirtilen derslerdir.

En Fazla Kaç Dersten Sınava Girebilirim?
Öğrenciler bir dönemde ortak, seçmeli ve alan dersleriyle birlikte en fazla seçebilecekleri 30 kredilik dersten sınava girebilirler.

Sınavda Bir Dersten Kaç Puan Alırsam Başarılı Olurum?
Sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulur. Açık Öğretim Lisesinde 100’lük not sistemi kullanılır, bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap vermeniz ve 45 puan almanız gerekmektedir. Yanlış cevaplanan sorular, doğru cevap sayısını etkilemez.

Sınav Oturumu Ne Demektir?
Açık Öğretim Lisesi AÖL sınavları iki gün boyunca sabah ve öğle olmak üzere 4 oturumda yapılmaktadır. Sınav oturumu, sınav günü sabah ve öğle yapılan sınavların her birine denilmektedir. Öğrenciler, öğrencilik durumu ve seçtiği derslere göre sınav oturumuna katılırlar. Hangi oturumda hangi  derslerden sınava gireceğiniz Sınav Giriş Belgenizde belirtilmiştir.

Sınava Hangi Durumlarda Girilemez?
Kayıt Yenileme döneminde kayıt yenilemeyen veya , Kayıt Yenileme işlemi yaptırdığı halde ders seçimi yapmayan öğrenciler sınava giremezler.

Yedek Salonda Kimler Sınava Girebilir?
Açık Öğretim Lisesi sınavlarına yedek salonlarda , Askerlik görevini yapanlar, öğrencinin kendisinin veya öğrenciye bakmakla yükümlü olan yakınının tayininin başka bir ile çıkması, sel, deprem vb. doğal afetlerden dolayı bulunduğu ili değiştiren kimselerin mazeretlerini belgelendirmeleri koşulu ve Sınav Yürütme Kurulunun kararı ile yedek salonda sınava girebilmektedirler.

Sınav Günü Yanıma Neler Almamalıyım?
Sınav sırasında cep telefonu, hesap makinesi, bilgisayar (diz üstü), kitap, ders notu, silah ve sınıftaki diğer arkadaşlarımızı rahatsız edecek araç – gereç almamalısınız.

Sınav Günü Yanıma Neler Almalıyım?
Sınavda yanınızda bulunması gerekenler;

  • Açık Öğretim Lisesi Sınava Giriş Belgesi (internetten sisteme girip alınacak),
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı (ya da var ise ehliyet, pasaport)
  • Açık Öğretim Lisesi Kimlik Kartı (var ise),
  • Sınav günü yanınızda kurşun kalem ve silgi bulundurmayı unutmayınız.

Sınavda Yanlış Cevapladığımız Sorular, Doğru Cevaplarımızı Etkiliyor mu?
Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Bir başka ifade ile yanlış, doğruyu götürmez.

Sınav Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sınavlarda sınıflarda görevli sınav salon başkanı ve gözcünün sizlere sınavla ilgili olarak uyarılarına önemle uymanız gerekmektedir.

Sınav Sonuçlarımız Nasıl Değerlendirilmektedir?
Sınavlar yapıldıktan sonra, cevap kağıtları, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü,  Ölçme Değerlendirme Grup Başkanlığında optik okuyucularla okunmakta ve bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme programında aynı zamanda “Kopya Analiz Tekniği” kullanılmaktadır. Bu nedenle sınavınızın iptal edilmesi sonucu mağdur duruma düşmemeniz için  sınav  cevap kağıdınızı kimseye göstermeyiniz. Kopya çekmeyiniz, çekilmesine müsaade etmeyiniz.

Sınav Sonucumda “Q”,”Y”,”Z” gibi harflendirmeler var bunlar nedir?
Sınav değerlendirmesinde “Kopya Analiz Tekniği” yöntemiyle öğrencilerin her hangi bir dersten kopya çekip çekmediği sorgusu yapılmaktadır. Bu sorgu sonucunda herhangi bir dersten kopya çekildiği tespit edilirse “Q”,”Y” ve “Z” gibi harflendirmeler yapılır bu harflendirmelerin anlamı şu şekildedir. Q = Sınav Yönetmeliğine aykırı davranış ve tutum gerekçesiyle tutulan tutanak sonucu başarısız Y = Toplu Kopya Z = İkili kopya Kopya muamelesi görülen dersin başarı notu ve puanı 0 (sıfırdır). Bu nedenle sınavınızın iptal edilmesi sonucu mağdur duruma düşmemeniz için sınav cevap kağıdınızı kimseye göstermeyiniz ve kopya çekmeyiniz.

Sınav Sonuçlarını Nasıl Öğreneceğim?
Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, Öğrenci sayfanıza girerek sınav sonuçlarınızı görebilirsiniz.

Adres İli ve Sınav İli Ne Demektir?

Adres İli: Yazışmalarda size ulaşabileceğimiz ve gönderilen evrakları alabileceğiniz ikamet ettiğiniz il.
Sınav İli : Açık Öğretim Lisesi tarafından yapılan sınavlara gireceğiniz il veya ilçeyi ifade eder.
Adres ili bilgileri, tarafınızdan sisteme girmek suretiyle değiştirilebilir.
Sınav Merkezi : Öğrenci sınav tarihinde nerede olacaksa ona göre, sınav tarihinden en az 45 gün önce sisteme girmek suretiyle sınav merkezini değiştirebilir.

Adres İli  ve  Sınav İli Bilgilerimi Nasıl Değiştirebilirim?
Sınavlara en az 45 gün kala, internet üzerinden sisteme girerek kendiniz ya da Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan kurumlar aracılığı ile değişiklik yapabilirsiniz.

Batı Avrupa Programı Öğrencisiyim. YÖS sınavlarına nasıl başvuru yapabilirim?
YÖS sınavları üniversiteler tarafından yapılmakta olup, her üniversitenin başvuru ve sınav tarihi farklıdır. Bu tarihleri üniversitelerin öğrenci işleri biriminden öğrenebilirsiniz.

Avrupa’nın Hangi Şehirlerinde Sınav Yapılıyor?
Almanya’nın Köln, Berlin, Stuttgart ve Münih şehirlerinde sınav yapılmaktadır.

Batı Avrupa Programı Öğrencisiyim. Y.Ç.S. Sınavlarına Nasıl Başvuru Yapabilirim?
Y.Ç.S. sınavlarının başvurularını Yurt dışındaki Eğitim Ataşelikleri aracılığı ile yapabilirsiniz.

ÖĞRENCİ BELGELERİ

ÖĞRENCİ BELGELERİ

Kimlik Bilgilerinde Değişiklik Olan Öğrencilerin Yapması Gerekenler Nelerdir?
Öğrencilere ait kimlik bilgileri, Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme yapılması esnasında Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sunucularından AÖL sistemine aktarılmakta, ya da güncellemektedir. Öğrencilerin evlilik, boşanma veya başka bir sebeple kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri en kısa zamanda Nüfus Müdürlüklerine başvurarak yapmaları gerekmektedir.

Kimler Öğrenci Belgesi Alamaz?
Ayrıntılı bilgiler için tıklayınız.

Öğrenci Belgesini Nasıl Alabilirim ?
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Öğrenci kimliği almak istiyorum. Nereden ve ne zaman alabilirim?
Öğrenci Kimlik Belgeleri, Yeni Kayıt işleminin tamamlanmasının ardından öğrencilik durumu Aktif hale geldikten sonra, ilgili Açık Öğretim Lisesi İrtibat Bürolarından alınabilir.

DİPLOMA

DİPLOMA

Diplomamı ne zaman ve  nereden alabilirim ?
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Diplomamı Teslim Almaya Giderken Yanımda Neler Götürmeliyim ?
Ayrıntılı açıklamalar için tıklayınız.

Diplomam, Gönderildiği Halk Eğitim Merkezlerinde Ne Kadar Süre Bekletiliyor?
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine  gönderilen diplomalar 2 yıl bekletilir. Öğrenci bu süre zarfında diplomasını teslim almaz ise, ilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderir.

Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğünde bulunan Diplomamı Almak İçin Ne Yapmalıyım?
Açık Öğretim Lisesinden 2005 yılından önce mezun olmuş öğrencilerin süresi içinde almadığı diplomalar, Açık Öğretim Lisesine gönderilmekte olup, AÖL Müdürlüğünce arşivlenmektedir. Diploması AÖL Müdürlüğünde olan öğrenciler, şahsen veya posta ile Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurmak suretiyle alabilirler. Şahsen başvurularda diplomayı öğrencinin yerine bir başkası alacaksa, alacak kişinin noterden vekil tayin edilmesi gerekmektedir. Posta ile başvurularda diplomanın gönderilmesi istenilen Halk Eğitim Merkezi belirtilmek kaydıyla, istenen diploma, ilgili merkeze gönderilmektedir.
Not: Diploma veya Çıkma Belgesi için başvuracak öğrencilerin, içinde bulunulan yıl için belirlenen diploma harcının Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıfbank’a öğrencinin T.C. kimlik numarasına yatırıldığını gösteren dekont ile başvurmaları gerekmektedir.

Diplomamı kaybettim, ne yapmalıyım ?
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Batı Avrupa Programı Öğrencisiyim. Diplomamı Nasıl Alabilirim?
Sınavdan yaklaşık 1(bir) ay sonra diplomalarınız hazırlanarak, Anadolu Üniversitesi aracılığı ile Köln bürosuna teslim edilmektedir.

TASDİKNAME

TASDİKNAME

Tasdikname (Kayıt Sildirme) Belgesini Nasıl Alabilirim ?
Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar için tıklayınız.

Tasdiknamemle Birlikte Ortaokul/İlköğretim Okulu Diplomamı Alabilir miyim?
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Tasdiknamemi Nasıl Alabilirim?
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

GEÇİŞ İŞLEMLERİ

GEÇİŞ İŞLEMLERİ

Mesleki Açık Öğretim Lisesinde Okuyorum, Açık Öğretim Lisesine nasıl geçebilirim?
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden , Açık Öğretim Lisesine geçişiniz, Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme döneminde Açık Öğretim Lisesi İrtibat Bürolarına başvurmanız durumunda yapılır. Ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesinden Mesleki Açık Öğretim Lisesine Nasıl Geçebilirim?
Yeni Kayıt döneminde Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan kurumlara bir dilekçe ile başvurarak geçiş yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Avrupada Yaşıyorum, Açık Öğretim Lisesinde Okumak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Almanya Köln bürosuna başvurarak kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız. 

MEZUNİYET, ŞİFRE, DERS NOTLARI ve ASKERLİK ERTELEME

MEZUNİYET, ŞİFRE, DERS NOTLARI ve ASKERLİK ERTELEME

Ne Zaman Mezun Olabilirim?
Mezun olma şartlarını öğrenmek için buraya tıklayınız.

Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?
Şifresini unutan öğrenciler bulunduğu yerdeki kayıt işlemlerini yaptırmış olduğu irtibat bürosuna, yeni şifre almak için başvurması gerekmektedir.

Ders Notlarını (Ders Kitabı) nereden ve nasıl alabilirim?
Ders seçiminizi yaptıktan sonra kitap dağıtımı yapılan kurumlardan alabilirsiniz.

Açık Öğretim Lisesi Genel Lise programına kayıtlı öğrencilerin askerlik ertelemesi (tecili) yapılır mı?
Askerlik kanununda (1111 – 35 /c) yapılan değişiklikle Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar için buraya tıklayınız.

 

İlginizi çekebilir...

aöl yeni kayıt aöl kayıt yenileme açık lise kayıt

Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri

 YENİ KAYIT: Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt işlemleri yılda iki kez yapılmaktadır. Açık Öğretim Lisesine …

Powered by aciklise.net Açık Öğretim Lisesi