Salı, 10 Eylül 2024

Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Lise eğitimi hem örgün hem de açık lise okulu olarak toplam dört yıldır. 2005’de örgün lise eğitimin 4 yıla çıkmasından sonra, 2008’de açık liselerin eğitim yılı da dört sene olarak belirlendi. Daha önce üç senede bitirilen açık lisenin en geç dört sene içerisinde bitirilmesi söz konusu oldu.  Ancak düzeltilmesine yönelik dilekçe ve yazışmaların yapılmasından sonra bakanlık tarafından 2010’da yeni açık lise sınav yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik, 2 olan sınav programını 3 adede çıkardı ve açık lise programını 8 dönemde 2,5 senede bitirme şansı açık lise öğrencilerine doğmuş oldu.
Açık Öğretim Lisesi Öğrenci giriş ekranına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sınıflı ve kredili Açık Lise Sistemi

Örgün öğretimde sınıflı sistem vardır ve öğrenciler okula giderek öğretmenlerden yüz yüze eğitim alırlar. Açık lise programı ise, kredili sistemdir ve uzaktan eğitim sistemine göre sınavlara girerek yapılır. Dolayısıyla açık öğretim lisesi okuyan kişinin birinci sınıf yerine, birinci dönemdeyim demesi daha doğru bir tanımlamadır. Her iki lisenin de müfredatı aynıdır. Örgün öğretimde verilen matematik dersi, açık öğretim lisesinde birinci ve ikinci dönem olarak bölünerek verilir. Diğer temel derslerde uygulanan sistem de bu şekildedir. Açık öğretim lisesinde üç sınav vardır. Bu sınavların genel olarak takvimi şudur: Ocak, Mayıs ve Temmuz. 2017- 2018 eğitim döneminde genelde ocak ayında yapılan sınav Aralık ayında yapılmıştır. Sınav ve kayıt tarihleri, Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından belirlenir ve yayınlanır.  Açık Lise güncel iş takvimine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açık öğretim lisesinden mezun olmak için gereken alt kredi limiti nedir?

Bu konuda en çok merak edilen hususu da aydınlatalım. Açık lise okuyan kişiler alansız okumaktadırlar. Toplamda en az 8. Döneme ve toplamda en az 192 krediye ulaşan öğrenciler zorunlu derslerini bitirmek şartıyla mezun olurlar. Bunlar alt limittir ve bu limitlerin üzerinde bir başarı göstermek de mümkündür. Mezun olmak için 192 kredi alt limitine ulaşılmalıdır.

Açık Lise Kayıt yenileme takvimi nedir?

Açık lise okuyan kişilerin senede üç kez kayıt yenileme ve sınav takvimine tabi tutulurlar. Bu takvimler, AÖL kurumu tarafından belirlenir ve yayınlanır. Eğer kişi, bir takvim kayıt yenileme dönemini kaçırırsa veya yenileme yapmazsa, kaydı dondurulur. İki takvim üst üste kayıt yenilemezse, silik öğrenci durumuna düşer. Dolayısıyla kayıt dönemlerinin takip edilerek, tarihlerin asla kaçırılmaması önem ifade ediyor. Kayıt yenileme işlemi, ilgili bankalara kayıt yenileme ücreti yatırıldıktan sonra aöl öğrenci giriş sistemi üzerinden ders seçerek tamamlanıyor.

Zorunlu dersler ne anlama geliyor?

Kayıt yenileme sırasında zorunlu ve seçmeli dersler görünür. Zorunlu derslerin öncelikli olarak verilmesi gereken dersler olarak algılanması gerekiyor. Açık Lise müfredatının en önemli dersleri arasında olan zorunlu derslerden Dil ve Anlatım dersinden birinden kalınmış olsa bile Açık Lise Okulundan mezun olmak mümkün değildir. Bu dersin mutlaka geçilmesi gerekir.

Muaflık sistemi

Zorunlu ortak alınan derslerin geçmek için üç sınav hakkı veriliyor. Kişinin aldığı dersi üç sınav boyunca geçememiş olması muaf olmasını da beraberinde getiriyor. Ancak kişinin geçemediği dersten muaf olması, ilgili dersin kredisini kazandığı anlamına gelmez. Yani kişi, mezun olabilmek için tamamlaması gereken kredi sayısını başka bir ders olarak kapamak zorundadır. Bu sistemin faydası, matematik dersini her ne olursa olsun geçemeyen kişilerin muaflıktan yararlanarak geçebileceği bir dersi almasını sağlıyor. Ancak Dil ve Anlatım dersi, muaflık sisteminin dışındadır.

Örgün liseden açık liseye kaydını aldıran kişilerin durumu nedir?

Örgün lisede eğitimine başlayıp, herhangi bir sınıfta ayrılan kişilerin açık liseye geçmeleri halinde başarılı oldukları dersleri sisteme yansıtmaları mümkündür. Yani geçtiği derslerin kredisi Açık Liseye aktarılır. Örneğin, birinci sınıfı geçmiş ancak ikinci sınıfı başlamamış kişinin açık liseye geçmesi halinde birinci sınıfta geçtiği dersleri sisteme aktarılır. Bu öğrenci birinci dönemden 35 ve ikinci dönemden 35 kredi olmak üzere 70 kredisi Açık Liseye aktarılır.  Böylece açık öğretim lisesine bir anlamda ikinci sınıftan başlamış gibi olur.

Ders seçimi nasıl yapılmalıdır?

AÖL kayıt yenileme döneminde ilgili bankaya kayıt yenileme masrafı yatırıldıktan sonra sistem üzerinden aöl ders seçimi işlemine geçilebilir. Her dönem için 35 kredi sunan sistemde dikkat edilecek en önemli husus, zorunlu dersler kısmında ders bulunurken seçmeli kısmından ders almamaktır. Bu sistemin tanıdığı 35 kredinin tamamlanmasına neden olur ve asıl önemli olan zorunlu dersler yerine seçmeli derslerle uğraşmak zorunda kalmanızı doğurur. Zorunlu yazan yerde ders seçme durumu söz konusu değilse, dönem için tamamlanması gereken 35 kredi limitini seçmeliler üzerinden tamamlayabilirsiniz.

Açık Lise Yyni kayıt ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

AÖL Mezuniyet Şartları Nedir?

Açık Lise Sınavları ne zaman yapılır?

Açık Lise okulunda okutulan dersler hangileridir?

AÖL nakil işlemleri nasıl yapılır?

Açık Lise ders notlarına nasıl ulaşabilirim?

Açık Lisede okuyanlar askerliğini kaç yaşına kadar tecil ettirebilir?

Açık Lisede merak ettiğim sıkça sorulan sorulara nasıl ulaşabilirim?

 AÖL dilekçe örneklerine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Açık Lise sınavlarında daha önce çıkmış sınav sorularına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

AÖL Öğrenci giriş sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

 

 

İlginizi çekebilir...

aöl ek sınav açık lise ek sınav tarihi maöl ek sınav yerleri

AÖL Ek Sınav Şartları, Açık Lise Ek Sınav Tarihleri ve Fazlası

AÖL ek sınav şartları nedir? Açık Lise ek sınav tarihleri nedir? AÖl ve MAÖL ek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Powered by aciklise.net Açık Öğretim Lisesi